HOLISTISCH DIERENARTS WINNIE
  • Welkom
  • Dierenarts Winnie
  • Blog
  • Diergezondheidsschool
  • Contact

Bottenbouillon

26/7/2019

 
Foto
In de zomer is het zeker een goed idee om bottenbouillon te maken. Je kan er ijsjes van maken of mengen met water om het drinken te bevorderen
Bottenbouillon is een pot vol met heerlijke mineralen en voedingsstoffen waar honden dol op zijn ... en ik vind het geweldig om te maken

Waarom zou je bottenbouillon willen maken voor je hond?
  • Helpt een gezonde darm te behouden, vooral voor honden met spijsverteringsproblemen
  • Ondersteunt het immuunsysteem van uw hond en ontgift zijn lever
  • Helpt zijn gewrichten te beschermen
  • Zit vol met mineralen, waaronder calcium, silicium, zwavel, magnesium en fosfor
Maar het beste van alles is dat bottenbouillon supergemakkelijk is om te maken!
Ingrediënten:
  • Gebruik in totaal 2 kilo beenderen met wat vlees eraan. Dat kunnen zijn kippenpoten en/of botten zoals rundvleessoepbeenderen (hoe minder vlees en meer echte botten, hoe beter – gebruik vooral gewrichtsbeenderen)  
  • 4 eetlepels appelciderazijn (met de moeder = drijvende stukjes)  
  • Eventueel groenten
 
Hier een stapsgewijze handleiding over hoe ik bottenbouillon maakt
Stap 1: selecteer de botten
Eerst vul ik mijn slowcooker met botten. Omdat ik er graag heb dat er veel gezonde, gewrichtsbeschermende gelatine in mijn bouillon zit, gebruik ik botten met veel gewrichten erin, zoals kippenpoten. Ik voeg ook wat knoflook toe voor gezondheid en smaak (als je denkt dat knoflook gevaarlijk is voor honden, laat het gewoon weg)
Als je geen slowcooker hebt, kun je een gewone oude pot op je fornuis of in je oven gebruiken ... maar je moet het een nacht laten koken, dus ik geef de voorkeur aan de oven of de slowcooker
Bio, met gras gevoede dieren zijn de beste ... bespaar niet op de botten en voel je vrij om weggegooide botten uit je eigen maaltijden te gebruiken ... ze zijn prima voor bouillon.

Stap 2: voeg water en azijn toe
Vervolgens vul ik de pot zodat de botten volledig bedekt zijn, plus een extra twee of drie centimeter water bovenop.
Een belangrijke stap is om appelazijn of citroensap aan de pot toe te voegen ... dit is het magische ingrediënt dat ervoor zorgt dat je bouillon die geweldige en gezonde gelatine erin heeft ... het trekt ook de voedzame mineralen uit de botten.
Nadat ik de botten, water en azijn heb toegevoegd, zet ik mijn slowcooker een uur lang op hoog, dan zet ik hem lager en laat ik hem 24 uur koken. Je kunt het twee of drie dagen laten koken als je wilt, maar ik vind dat het na een dag al een goede gelei-achtige consistentie heeft.
 
Stap 3: Zeef de botten
Als de bouillon klaar is, moet je de botten en het vlees eruit zeven en persen. Deze botten mogen niet aan honden worden gevoerd, dus ik doe ik ze weg. De honden hebben ze sowieso niet nodig ... je hebt de goede bestanddelen al in je bouillon

Stap 4: Wees creatief
Als ik een bottenbouillon maak, voeg ik een aantal voedzame extra's toe. Ik kan er wat bloemkool en verse overgebleven sperziebonen toevoegen. Maar ik voeg ook graag medicinale paddestoelen, broccoli, kelp en kruiden toe ... en soms helemaal niets.
Voeg gezonde kruiden of groenten toe waar uw hond van houdt (en als hij er niet van houdt, is bottenbouillon een geweldige plek om ze te verbergen).
Ik voeg deze ingrediënten toe terwijl de bouillon heet is, direct nadat ik het uit de oven heb gehaald. Dan laat ik de bouillon afkoelen met de groenten erin, waardoor ze net zacht genoeg zijn voor mijn honden

Stap 5: Laat het afkoelen
Zodra mijn bouillon is afgekoeld, zet ik deze in de koelkast. Dit is waar de magie gebeurt ... en binnen een paar uur weet je of je een goede partij hebt gemaakt!
Zodra je bouillon uit de koelkast komt, heeft het een harde laag vet bovenop. Je moet dit eraf halen.
Onder het vet moet je bottenbouillon er nu uitzien als gelei ... de gelei betekent dat je er veel gelatine in hebt, en dat is wat de gewrichten van je hond ondersteunt en ook een eventuele lekkende darm, die allergieën en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, heelt. De gelatine stopt de gaten in de lekkende darm die allergiesymptomen kunnen veroorzaken, dus hoe meer gelei, hoe beter!
Als je bouillon niet op gelei lijkt, maak je geen zorgen ... het betekent alleen dat je niet genoeg azijn hebt toegevoegd. Voeg de volgende keer gewoon wat meer azijn toe en je volgende batch is prima. Maar gebruik eerst de bouillon die je hebt, omdat deze nog steeds vol gezonde goedheid zit!

Stap 6: Bewaar je bouillon
Ik vries de bouillon in porties in
Een voorraad bottenbouillon in je vriezer hebben is een superidee ... bottenbouillon is ongelooflijk voedzaam en geneest ook zieke honden (denk aan kippensoep). Zorg er dus voor dat u wat bij de hand hebt voor noodgevallen.

Stap 7: Geef het aan uw hond
De laatste (en beste) stap is om de bottenbouillon aan uw hond te voeren!
Ik haal bottenbouillon uit de koelkast en geef mijn grote hond twee of drie volle lepels tijdens zijn diner. Het is voedsel, geen medicijn, dus ik ben niet te strikt over hoeveelheid ik mijn hond geef.
Dus dit is het ... het is ongelooflijk eenvoudig om bottenbouillon te maken en je honden zullen van de smaak houden en de gezondheidsvoordelen plukken.
Dus waar wacht je op? Ga koken! 😉

Toedienen
  • Meng de bottenbouillon door het voer van je hond zoals het is, het is niet nodig om op te warmen. Begin met kleine hoeveelheden en bouw het vervolgens op, omdat voedingsrijke bouillon een week nodig kan hebben om goed verdragen te worden.
  • Meng de bouillon door het drinkwater
  • Maak van de verdunde bouillon waterijsjes
Hoeveelheid
  • kleine honden en katten: 1 eetlepel
  • Middelgrote honden: ¼ koffietas
  • Grote honden: 1 / 3 tot ½ tas
  • Giant honden: 1-2 tassen per dag (hetzelfde als een volwassen mens)
 


Comments are closed.
    Foto

    Winnie

    Dierenarts Winnie, gepassioneerd Acupuncturist en Homeopaat. Fervent zeiler en vrolijke coach voor iedereen die meer wil leren over haar passies.

    Categorieën

    Alles
    Acupunctuur
    Aromatherapie
    Gezond Dier
    Homeopathie
    Hond
    Kat
    Supplementen
    Voeding

    RSS-feed

Holistisch dierenarts winnie
​
 fysieke en online consultaties

 Ordenummer Dierenarts 4669

WhatsappBericht

+32 477 37 57 38
Telefonisch niet bereikbaar, enkel voor telefonische consulten

Email

dierenartswinnie@gmail.com
Welkom
Dierenarts Winnie
Blog
Dierengezondheidschool
Contact
  • Welkom
  • Dierenarts Winnie
  • Blog
  • Diergezondheidsschool
  • Contact